Play

L'Immensità

Italiaans familiedrama gesitueerd in het Rome van de jaren zeventig, met Penélope Cruz als de spil van een langzaam uit elkaar vallend gezin.

Tijden & Tickets

Penélope Cruz schittert in de rol van Clara, de moeder van de twaalfjarige Adriana. Omdat Adriana eigenlijk een jongen wil zijn, neemt ze de naam Andrea (een jongensnaam in het Italiaans) aan. Andrea worstelt met zijn genderidentiteit, en door het steeds slechter wordende huwelijk tussen Clara en haar agressieve man biedt ook de gezinssituatie weinig houvast en veiligheid.

Andrea kan pas voor het eerst helemaal zichzelf zijn bij zijn vriendinnetje Sara. Toch is er tussen hem en zijn moeder ook een bijzondere band, een solidariteit die Crialese weergeeft in een aantal muzikale droomscènes waarin ze samen bekende Italiaanse popsterren uit de zeventiger jaren imiteren. Ondertussen glijdt Clara echter steeds verder af in een depressie. Daardoor raakt Andrea ook nog háár steun kwijt.

L’IMMENSITÀ, de eerste speelfilm van Crialese (RESPIRO, TERRAFERMA) in elf jaar, is ontegenzeggelijk zijn meest persoonlijke: bij de première kwam hij uit de kast als transman en de film is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. In een interview zei hij over Andrea: ‘Er is geen twijfel mogelijk, dat ben ik’. (bw)

Emanuele Crialese, Italië, Frankrijk, 2022, 99 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani, Patrizio Francioni, Penélope Nieto Conti..