Liefde In Procedure + How Do You Spell Home

Speciaal compilatieprogramma in het kader van World Refugee Day met twee documentaires over vluchtelingen in Nederland en België.

Documentaire
Tijden & Tickets

De films:

Liefde In Procedure
Laura Huygen & Moos Pozzo, Nederland 2024, 22 min., Engels, Nederlands, Mandinka gesproken, Nederlands ondertiteld.
Documentaire over de relatie van de Gambiaanse asielzoeker Fams Fofana en zijn Nederlandse vriendin Kelly Palmen. Ze ontmoeten elkaar in het AZC Heerlen, waar Fams zijn asielaanvraag afwacht en Kelly als vrijwilliger werkt. Die asielprocedure brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe gaan Kelly en Fams om met de onzekerheid en het eindeloze wachten dat gepaard gaat met zo’n procedure? Wat voor invloed heeft dit op hun relatie? En wat zal de impact zijn van de uitkomst van de procedure? Kent hun liefde ook grenzen?

How Do You Spell Home
Louisiana Mees-Fongang, België 2023, 86 min., Tigrinya, Urdu, Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.
In Juneco, een Vlaams verblijf voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, woont een groep gevluchte jongeren uit landen als Afghanistan, Sri Lanka en Eritrea. Ze verblijven er tot hun achttiende levensjaar. Diegenen die asiel in België krijgen, zoeken naar een eigen woning. Uitgeprocedeerde jongeren wacht een onzeker lot in een land waar ze niet langer welkom zijn.

Filmmaker Louisiana Mees-Fongang verbleef maandenlang in het kleinschalige tehuis, waar een breekbaar evenwicht heerst tussen de betrokken begeleiding en de bewoners, die al zoveel meemaakten. Door haar lens vangt Mees-Fongang de levensverhalen van de minderjarigen. Juneco lijkt een complexe tussenfase voor deze tieners. Enerzijds is het een huis vol hoop en warmte, anderzijds is er onzekerheid en angst voor de toekomst. Stillevens van rozen in de tuin zorgen voor visuele rustpunten in deze aanstekelijke en hoopvolle, maar ook schrijnende film over het vinden van een thuis. (bron: www.idfa.nl)

Laura Huygen & Moos Pozzo Louisiana Mees-Fongang, België, Nederland, 2024, 108 min. Engels, Nederlands & Urdu gesproken, Nederlands ondertiteld.