Play

De goeie films van 2022: Licorice Pizza

Romantische en humoristische coming-of-age film van Paul Thomas Anderson over de bijzondere band tussen tiener Gary en twintiger Alana in het Los Angeles van de jaren zeventig.

Tijden & Tickets

De vijftienjarige Gary Valentine en de tien jaar oudere Alana Kane ontmoeten elkaar in 1973 in Los Angeles. De film speelt zich af midden in de hippietijd, in dezelfde setting als Quentin Tarantino’s ONCE UPON A TIME IN… HOLLYWOOD. Gary is een enthousiaste, ambitieuze jongen; Alana is verveeld en lusteloos. Hun relatie heeft het patroon van aantrekken en afstoten, maar ondanks hun verschillende karakters ontstaat er een sterke emotionele band. Ze stimuleren elkaar om vooruit te komen in het leven, maar niet alles loopt altijd volgens plan.

Alleen of zij aan zij, komen Gary en Alana in tal van situaties terecht die vaak hilarisch, maar soms ook een beetje bitter zijn. De film schakelt snel van de ene naar de andere scene, van autoritjes door de stad naar uitbundige feestjes. Daar ontmoeten ze leden van de gevestigde orde van Californië, waaronder een beroemde acteur en een voormalig regisseur, op onnavolgbare manier vertolkt door oudgedienden Sean Penn en Tom Waits. Ook de hoofdrolspelers – de nieuwkomers Alana Haim en Cooper Hoffman (de zoon van Philip Seymour Hoffman) – leveren uitstekend acteerwerk af.

Hoewel LICORICE PIZZA de jaren zeventig zeker niet kritiekloos in beeld brengt, ademt de film de sfeer van die tijd op een heerlijke, bijzonder overtuigende manier. Sowieso een must voor de generatie die in dat decennium opgegroeid is. (bw)

Paul Thomas Anderson, VS, 2021, 134 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Tom Waits, Bradley Cooper.