Play

Levante

Braziliaans drama over een middelbare scholiere die vlak voor een belangrijke volleybalwedstrijd van haar schoolteam ontdekt dat ze zwanger is. Haar zoektocht naar een illegale abortus maakt haar het doelwit van rechtse activisten.

Tijden & Tickets

Sofia is de ster van haar volleybalteam. In de aanloop naar een allesbepalende wedstrijd ontdekt ze dat ze zwanger is. Abortus is illegaal dus haar keuzes lijken beperkt. Toch blijkt Sofia er niet alleen voor te staan.

In haar speelfilmdebuut klaagt de Braziliaanse filmmaker Lillah Halla de intolerante mentaliteit aan die onder het regime van Bolsonaro de kop opstak. De film is een ode aan de kracht van vriendschap en het collectief. En aan een nieuwe Braziliaanse generatie die durft te dromen van een toekomst waarin iedereen vrij is om eigen keuzes te maken.

De plot van LEVANTE is gebaseerd op de verhalen van jonge vrouwen die het slachtoffer werden van nep-abortusklinieken en andere misstanden in hedendaags Brazilië. De film ging in première tijdens de Semaine de la Critique in Cannes en werd onderscheiden met de FIPRESCI-prijs (een prijs van internationale filmcritici) voor de beste film in de nevensecties van het festival. (mv)

Lillah Halla, Brazilië, Frankrijk, Uruguay, 2023, 99 min. Spaans & Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ayomi Domenica, Loro Bardot, Grace Passô, Gláucia Vandeveld, Rômulo Braga.