Letters To Sofija - Engels ondertiteld (+ inleiding)

Speelfilm over de liefdesrelatie tussen de Litouwse componist/schilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) en zijn vrouw, de politieke activiste Sofija Kymantaitė.

Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Het eerste weekend van het Vocallis Festival staat geheel in het teken van Čiurlionis. Deze werd in 1875 geboren in een Litouws boerengezin. Ondanks zijn eenvoudige afkomst ontpopte hij zich al snel als een artistiek wonderkind dat zowel kon schilderen als muziek componeren. Op jonge leeftijd werd hij getroffen door een mysterieuze geestesziekte, die hem de rest van zijn leven zou blijven kwellen. Tijdens zijn korte leven maakte Čiurlionis meer dan driehonderd schilderijen en muzikale composities. Zijn vrouw, de journaliste en politiek activiste, Sofija Kymantaitė, was zijn steun en toeverlaat gedurende zijn korte en tragische leven.

NB: De film wordt ingeleid door hoofdrolspeler Rokas Zubovas, de achterkleinzoon van Čiurlionis, en zelf een beroemd Litouws pianist.

Robert Mullan, VK, 2013, 130 min. Litouws & Russisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Marija Korenkaite, Rokas Zubovas, Arturas Aleksejevas, Rugile Alytaite, Rimvydas Ambrazevicius.