Letter From An Unknown Woman

Max Ophüls bracht zijn kenmerkende elegante camerawerk en de sfeer van het oude Wenen naar Hollywood voor dit tragische melodrama over een onbeantwoorde liefde.

Deze film wordt ingeleid door Marion van der Wijngaart, psychotherapeut en kandidaat psychoanalytica.
Tijden & Tickets

Ophüls verliet Duitsland na de opkomst van de nazi’s en maakte films in Frankrijk en Italië totdat hij eind jaren veertig naar Hollywood emigreerde. LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN is misschien wel de bekendste van de vier films die hij tijdens zijn Hollywoodjaren maakte. De film is gebaseerd op een novelle van Stefan Zweig uit 1922. De film is gesitueerd in Wenen, rond 1900. De vijftienjarige Lisa gaat een relatie aan met haar tien jaar oudere buurman, de concertpianist Stefan. Korte tijd zijn ze gelukkig, maar dan gaat Stefan op tournee. Terwijl Lisa voor hem een steeds vagere herinnering is, is zij zwanger en krijgt een zoon.

In LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN kreeg Ophüls de kans om in de Hollywoodstudio’s het Wenen van 1900 te herscheppen; de oude wereld die hij achter zich had moeten laten. Universal vond de film ‘te Europees’ en bracht de film slechts in een beperkt aantal bioscopen uit. Tegenwoordig wordt de film gezien als een klassiek meesterwerk uit het melodramagenre.

Max Ophüls, VS, 1948, 86 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Joan Fontaine, Louis Jourdan, Mady Christians, Marcel Journet.