Play

Leto - Engels ondertiteld

Frisse en bruisende zwart-witfilm over de underground muziekscene in Leningrad aan de vooravond van de perestrojka, gebaseerd op de beginjaren van de Russische band Kino. Met humor en lef gaan de bandleden de staatscensuur te lijf.

Tijden & Tickets

Leningrad, in de vroege jaren tachtig. Lp’s van Lou Reed, Blondie en David Bowie worden het land in gesmokkeld. In krappe appartementen maken rebelse jongeren samen muziek. Het leven van de jonge muzikant Viktor Tsoï komt in een stroomversnelling als hij Mike ontmoet, de charismatische zanger van de band Zoopark. Tussen Viktor, Mike en Mike’s vrouw Natasha ontstaat een bijzondere driehoeksverhouding. Samen zullen zij de Sovjet-Unie laten rocken.

De Russische regisseur en toneelschrijver Kirill Serebrennikov levert met LETO een sprankelende rockmusical af, over een zomer vol muziek, rebellie en liefde. Serebrennikov speelt naar hartenlust met beeld, montage en geluid en onderbreekt zijn film op gezette momenten voor verrukkelijke videoclip-intermezzo’s waarin Russen op straat en in de tram in steenkolenengels nummers van Lou Reed en Talking Heads zingen. De première in Cannes kon Serebrennikov niet bijwonen; hij werd door het Russische regime onder huisarrest geplaatst. (mv)

Kirill Serebrennikov, Rusland, Frankrijk, 2018, 126 min. Russisch & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk.