Play

Les Intranquilles

Indringend drama van Joachim Lafosse (À Perdre La Raison) dat je levensecht laat ervaren hoe het is om samen te leven met een geliefde met een bipolaire stoornis.

Tijden & Tickets

De Brusselaar Lafosse onderzoekt in zijn films de mens in crisis. Of beter gezegd: relaties in crisis. In zijn laatste drie films zijn dat huwelijken. Lafosse gaat daarbij tot het gaatje. Hij raakt de kern van de zaak en dat maakt zijn films intens, maar mede daardoor niet altijd makkelijk om naar te kijken. Het is niet zelden ronduit spannend en uiterst pijnlijk wat je op het scherm ziet.

In LES INTRANQUILLES (Frans voor de rustelozen) ontstaat de crisis door de ziekte van kunstschilder Damien. Als hij zijn pillen niet neemt, ontaardt zijn gedrag in roekeloosheid, overenthousiasme en een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid. Neemt hij de pillen echter wel, dan vervalt hij in een lethargisch bestaan. Zijn vrouw Leïla kan er op zich goed mee omgaan, maar begint er moeite mee te krijgen als Damiens gedrag hun zoontje in een gevaarlijke situatie brengt. Is er een oplossing voor dit probleem en kan het op zich harmonieuze huwelijk dit overleven?

Lafosse, die deze situatie zelf van nabij meemaakte, werd met zijn genuanceerde drama geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes. (jc)

Joachim Lafosse, België, Frankrijk, Luxemburg, 2021, 117 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Damien Bonnard, Leïla Bekhti, Luc Schiltz.