Play

Les Cinq Diables

Mysterieus drama van Léa Mysius (Ava) over een eigenzinnig meisje dat dankzij haar buitengewone reukvermogen een geheim ontdekt over haar gezin en haar eigen bestaan.

Tijden & Tickets

Vicky is met haar kenmerkende afro een mikpunt van pesterijen op school. Ze heeft geen vrienden en brengt haar vrije tijd vaak door bij haar moeder, die zweminstructeur is. Vicky heeft een bijzondere gave: ze kan elke geur die ze ruikt zowel herkennen als reproduceren en verzamelt ze in zorgvuldig gelabelde potjes. Als haar tante Julia na het uitzitten van een gevangenisstraf in Vicky's leven opduikt, ontdekt Vicky een bijzonder flesje. Door aan de inhoud ervan te ruiken, kan Vicky tijdreizen in de herinneringen van anderen. Zo komt ze achter een geheim aspect uit het leven van haar moeder.

In haar jeugd was Léa Mysius gefascineerd door geur en dit vormt de inspiratiebron voor haar tweede speelfilm. Ze gaat daarin een stapje verder door een verband te leggen tussen geur en herinnering. Het resultaat is een psychoanalytische film waarin drama en fantasie worden verweven met hedendaagse thema's als racisme en homofobie. (ms)

Léa Mysius, Frankrijk, 2022, 96 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adèle Exarchopoulos, Moustapha Mbengue, Sally Dramé, Swala Emati, Daphné Patakia.