Play

Les Années Super 8 - Engels ondertiteld

Bedachtzame documentaire waarin Nobelprijs voor Literatuur-winnares Annie Ernaux middels home movies reflecteert op het leven van haar jonge gezin gedurende de jaren zeventig.

Tijden & Tickets

In 1972 kochten Annie Ernaux en haar man Philippe een super 8-camera. Gedurende het daaropvolgende decennium hanteerde voornamelijk Philippe die camera om het gezinsleven met hun twee zoontjes vast te leggen. De verre reizen en intieme momenten. Kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart, fietsen zonder zijwieltjes, Ernaux die aan haar boeken werkt. Maar in de documentaire wordt ook uitgezoomd. Zo komt bijvoorbeeld de machtsovername van Pinochet in Chili voorbij, waar het gezin op reis was.

Naarmate de kinderen ouder worden en het huwelijk scheuren begint te vertonen, is de camera steeds vaker gericht op de horizon en steeds minder op de mensen dichtbij, om uiteindelijk helemaal uit het gezin te verdwijnen. Ernaux vertelt het verhaal van haar disintegrerende gezin op dezelfde melancholische en wijze toon die haar magnifieke oeuvre kenmerkt. LES ANNÉES SUPER 8, dat ze samen met haar zoon maakte, is het filmische testament van een groot schrijfster.

Annie Ernaux & David Ernaux-Briot, Frankrijk, 2022, 60 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld.