Play

Les Amandiers

Drama over enkele twintigers in hun eerste jaar op een Parijse toneelschool. Hun passie voor het theater wordt op de proef gesteld door ervaringen binnen en buiten de opleiding.

Tijden & Tickets

Théâtre des Amandiers ligt in Nanterre, een voorstad van Parijs. Daarin is ook de prestigieuze toneelopleiding gevestigd die werd opgericht door Patrice Chéreau en Pierre Romans. Stella, Victor, Adèle en Etienne hebben hun toelatingsexamen gehaald. Ze delen lief en leed, maken vrienden, hebben hun eerste seksuele ervaringen en voelen zich verbonden in hun gezamenlijke gedrevenheid om te schitteren op de planken. Het leven lijkt hen te omarmen. Drugs en aids liggen echter op de loer.

Valeria Bruni Tedeschi staat erom bekend dat ze vaak sleutelmomenten uit haar leven als uitgangspunt neemt voor haar films. Ze was zelf een leerling van (de inmiddels overleden) Patrice Chéreau en de bij hem opgedane acteerervaringen klinken door in deze ode aan het theater, de jeugd en de liefde. (ms)

Valeria Bruni Tedeschi, Frankrijk, Italië, 2022, 127 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Nadia Tereszkiewicz, Sofiane Bennacer, Louis Garrel, Micha Lescot, Clara Bretheau, Noham Edje..