Play

Leonie, Actrice en Spionne

Documentaire over het levensverhaal van Leonie Brandt (1901-1978), een actrice die een dubbelleven leidde als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland.

NB: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.
Tijden & Tickets

Als mijnwerkersdochter droomt Leonie ervan om actrice te worden. Een droom die uitkomt als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Rond 1936 komt ze er per toeval achter dat het in het Victoria Hotel in Amsterdam wemelt van de spionnen. Haar leven neemt een radicale wending. Ze wordt actief als spionne en infiltreert in de hoogste regionen van de politiek in nazi-Duitsland. Leonie beheerst het vak tot in de finesses en speelt de rol van haar leven. De inzet is hoog: een kwestie van leven of dood. Brandt weet de oorlog op miraculeuze wijze te overleven. Na de oorlog maakt ze deel uit van het team dat Duitse oorlogsmisdadigers verhoort. Ze kent ze allemaal en ze zijn als de dood voor haar. Ook een aantal prominente Nederlanders vreest haar om wat ze weet over hun doen en laten tijdens de bezetting.
LEONIE, ACTRICE EN SPIONNE is een unieke film waarin het levensverhaal van Brandt wordt verteld aan de hand van oude filmscènes uit het archief van EYE Filmmuseum. Deze door verschillende filmactrices van destijds vertolkte scènes worden aangevuld met nieuw opgenomen scènes met hedendaagse acteurs.

De voorstelling van zondag 8 maart om 12:00 uur is te boeken als filmontbijt.

Annette Apon, Nederland, 2020, 85 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.