Play

Leila's Brothers

In dit bekroonde Iraanse familiedrama ontdekt Leila dat haar vader, terwijl diens gezin gebukt gaat onder schulden, zijn geld verstopt om patriarch te worden van de lokale clan.

Tijden & Tickets

Ondanks de strenge censuur van het lokale regime, floreert de Iraanse cinema. Eerder dit jaar vertoonde Lumière NO BEARS van Jafar Panahi, en nu is het tijd voor LEILA’S BROTHERS, een film die vorig jaar tijdens het filmfestival in Cannes door een jury van internationale filmcritici werd gekozen als de beste film in de competitie. In dit epische familiedrama volgen we de tragikomische lotgevallen van een doorsnee familie uit de lagere middenklasse. Het is de ongehuwde Leila die ervoor zorgt dat haar familie – haar ouders en vier broers – het hoofd boven water houdt. De malafide handeltjes van haar broers bezorgen Leila de nodige kopzorgen en dan ontdekt ze ook nog eens dat haar vader stiekem geld verstopt omdat hij patriarch van de lokale clan wil worden.

Met LEILA’S BROTHERS schetst regisseur Saeed Roustayi (JUST 6.5) een onthutsend beeld van de patriarchale Iraanse samenleving: incompetente, corrupte en in achterlijke tradities vastgeroeste mannen maken de dienst uit. Dat de film in Iran niet vertoond mag worden, zal niemand verbazen.

Hoofdrolspeelster Taraneh Alidoosti (bekend uit de films van Asghar Farhadi) werd in december 2022 door de Iraanse autoriteiten opgepakt omdat ze via Instagram haar steun had betuigd aan de demonstraties in haar thuisland. Ze is inmiddels op borgtocht vrij. (mv)

Saeed Roustayi, Iran, 2022, 165 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh, Payman Maadi, Mohammad Ali Mohammadi..