Play

Le Sorelle Macaluso

Ontroerend drama over vijf zussen die een armoedig maar gelukkig bestaan leiden in een vervallen appartement in Palermo. Op een warme zomerdag slaat het noodlot toe.

Tijden & Tickets
Emma Dante baseerde de film op het gelijknamige toneelstuk van haar eigen hand. In een verzameling losse scènes schetst ze hoe het leven van de vrouwen voortkabbelt en hoe een ingrijpende gebeurtenis daarin door blijft klinken. We zien de zussen in de loop der jaren veranderen, van jeugdig en onbezonnen tot serieus en door het leven getekend. De film bestrijkt een periode van ruim zestig jaar. Het appartement, dat zich jaar na jaar meer vult met voorwerpen en bijbehorende herinneringen, is de spil waar alles om draait, de plek waar ze lief en leed delen.

Dante weet de weg naar volwassenheid goed te vangen met de juiste muziek – van Satie tot de rauwe stem van Gianna Nannini – en steeds fletser wordende beelden. Een ode aan de onverbrekelijke band tussen zussen. (ms)

Emma Dante, Italië, 2020, 94 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino, Anita Pomario, Eleonora De Luca, Donatella Finocchiaro.