Play

Le Sommet des Dieux

Met een César bekroonde, adembenemende animatiefilm over een journalist die in de Himalaya op zoek is naar een camera van de op Mount Everest overleden bergbeklimmer George Mallory.

Tijden & Tickets

In 1924 sterft Mallory op de Mount Everest, samen met zijn compagnon. Niemand weet of hij de top heeft bereikt. Zijn camera zou uitsluitsel moeten geven, maar die is verdwenen. Zeventig jaar later twijfelt fotograaf, alpinist en journalist Fukamachi Makoto, gefrustreerd door een mislukte klim, aan het nut van zijn vak. Als de vermeende camera van Mallory opduikt, brengt dit Fukamachi op het spoor van Habu Jôji, een beroemde bergbeklimmer die na een expeditie van de radar verdween. Met deze eerst nog vijandig reagerende en eenzelvige man besluit hij nogmaals de Everest op te gaan.

De realistische getekende en spannende beelden zorgen bijna voor hoogtevrees in de bioscoopstoel. De vraag wat mensen ertoe beweegt bergen te beklimmen blijft een beetje mistig. De belangrijkste reden is waarschijnlijk de confrontatie met de natuur, het spel te spelen met gevaar en geluk, ook al kan het je dood betekenen. (av)

Patrick Imbert, Luxemburg, Frankrijk, 2021, 95 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.