Play

Le Semeur

Zwoel plattelandsdrama over een groep vrouwen in een Frans bergdorpje die, na de deportatie van alle mannen door het leger van Napoleon III, bang zijn kinderloos te blijven. Ze spreken af de eerste man die in het dorp verschijnt te delen.

Tijden & Tickets

De titel van de film refereert aan het schilderij LE SEMEUR van Jean-François Millet. Achter het fraaie gewuif van de graanvelden gaat een groot drama schuil. Het gebruik van het klassieke 4:3-beeldformaat refereert aan de plattelandsschilderijen uit de periode waarin de film zich afspeelt, maar staat ook symbool voor de beklemmende situatie van de vrouwen. Voor de buitenwereld moet verborgen blijven dat ze zonder mannen leven. Met slechts een paar geweren om zich te verdedigen, zijn ze kwetsbaar.

Marine Francen baseerde haar speelfilmdebuut op de in 2006 gepubliceerde autobiografische novelle L’HOMME SEMENCE die Violette Ailhaud in 1919 schreef. Het verhaal werd in bewaring gegeven om in 1952 – een eeuw na de beschreven gebeurtenissen – aan haar oudste vrouwelijke nakomeling te overhandigen. (ms)

Marine Francen, Frankrijk, België, 2017, 98 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir, Iliana Zabeth, Françoise Lebrun.