Play

Le Pot-Au-Feu - Engels ondertiteld

Liefde en passie voor koken en eten staan centraal in deze bloedmooie ode aan de klassieke Franse keuken, met hoofdrollen van Juliette Binoche en Benoît Magimel. Winnaar van de regieprijs in Cannes en tevens de Franse Oscarinzending.

Tijden & Tickets

Een Frans kasteel, 1885. Chef-kok Dodin Bouffant en zijn trouwe rechterhand Eugenie bereiden zonder veel woorden de ene na de andere verrukkelijke maaltijd. Zo opent de film met een scène van een half uur waarin een exquise maaltijd wordt bereid, zonder dat er veel gesproken wordt. Intussen sluimert tussen Dodin en Eugenie een gevoelig en gecompliceerd liefdesverhaal. De twee zijn verliefd op elkaar en werken al zo’n twintig jaar samen. Maar hoewel ze in die tijd steeds dichter bij elkaar zijn gekomen, weigert Eugenie om met Dodin te trouwen. Als ze ziek wordt, gaat Dodin voor haar koken. De precisie waarmee hij zwijgend de maaltijd voorbereidt, is zowel ontroerend als romantisch.

De Frans-Vietnamese regisseur Tran Anh Hung (THE SCENT OF GREEN PAPAYA) werd voor LE POT-AU-FEU bijgestaan door topkoks Pierre Gagnaire en Michel Nave. Het resulteerde in een ware demonstratie van Franse kookkunst, met veel aandacht voor de manier waarop de liefde voor goed eten mensen dichter bij elkaar kan brengen. De film won de regieprijs op het filmfestival van Cannes en mag komend jaar Frankrijk vertegenwoordigen bij de Oscars. (bw)

Tran Anh Hung, Frankrijk, 2023, 135 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick d'Assumçao, Galatéa Bellugi.