Play

Le Mépris - Engels ondertiteld

In een van zijn meest toegankelijke en commercieel succesvolste films volgt Jean-Luc Godard elk pijnlijk detail in de ontbinding van het huwelijk van een filmscenarist en zijn vrouw, die steeds meer minachting voor haar echtgenoot is gaan voelen. Naar de roman van Alberto Moravia.

Tijden & Tickets

Scenarist Paul moet in opdracht van regisseur Fritz Lang (die zichzelf vertolkt) de Odyssee van Homeros herschrijven tot een toegankelijk script. Een lastige opdracht, die nog verder gecompliceerd wordt door de bemoeienissen van de proleterige filmproducent Jeremy Prokosch. Ondertussen is ook Pauls huwelijk in de problemen geraakt en lonkt zijn vrouw – de bloedmooie Camille – opzichtig naar producent Jeremy.

LE MÉPRIS is vaak geduid als een autobiografische film. Een jaar na het verschijnen van de film scheidde Godard van actrice Anna Karina. LE MÉPRIS is echter meer dan een film over de onttakeling van een huwelijk; het centrale thema is eerder de verhouding tussen film en realiteit, en de onmogelijkheid van film als kunstvorm.

Jean-Luc Godard, Frankrijk, 1963, 103 min. Frans, Engels, Duits & Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Giorgia Moli, Fritz Lang.