Play

Le Mépris

Klassieker van Jean-Luc Godard met Michel Piccoli en Brigitte Bardot in een huwelijkscrisis tijdens de opnames van een Odyssee-verfilming.

Tijden & Tickets

Michel Piccoli vertolkt scenarist Paul, die in opdracht van regisseur Fritz Lang (die zichzelf vertolkt) de Odyssee van Homeros moet herschrijven tot een toegankelijk script. Een lastige opdracht, die nog verder gecompliceerd wordt door de bemoeienissen van de proleterige filmproducent Jeremy Prokosch. Ondertussen is ook Pauls huwelijk in de problemen geraakt en lonkt zijn vrouw – de bloedmooie Camille – opzichtig naar producent Jeremy.  

LE MÉPRIS is vaak geduid als een autobiografische film. Een jaar na het verschijnen van de film scheidde Godard van actrice Anna Karina. LE MÉPRIS is echter meer dan een film over de onttakeling van een huwelijk; het centrale thema is eerder de verhouding tussen film en realiteit, en de onmogelijkheid van film als kunstvorm. De film keert terug in de Nederlandse bioscopen vanaf 14 september, precies een jaar na het overlijden van de Franse grootmeester. Lumière vertoont een gloednieuwe 4K-restauratie van deze klassieker, waardoor de film in al zijn adembenemende Cinemascope pracht te zien is.

Jean-Luc Godard, Frankrijk, 1963, 103 min. Frans, Russisch & Vietnamees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Giorgia Moli, Fritz Lang.