Play

Le livre des solutions

Maffe komedie van Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) over een regisseur die de eindeloze kritiek van de producenten op zijn nieuwe film niet meer kan verdragen en met zijn filmmateriaal vlucht naar de Franse Cevennen.

Tijden & Tickets

Het is vrij lang stil geweest rond de Franse filmmaker Michel Gondry, maar met LE LIVRE DES SOLUTIONS zet de creatieve meesterknutselaar de sluizen van zijn fantasie weer open. We volgen Marc, een ietwat megalomane regisseur die ervan overtuigd is een meesterwerk te hebben gemaakt, maar de producenten vinden dat ze de onbegrijpelijke film – die ook nog eens meer dan vier uur duurt – niet kunnen uitbrengen. Marc besluit daarop met een kleine crew naar het landhuis van zijn tante te vluchten om daar aan een nieuwe montage te werken. De crew ondergaat de grillen van de hyperactieve Marc gelaten, maar als de filmmaker vergeet zijn pillen te nemen, dreigt de boel volledig te ontsporen.

Met een flinke dosis humoristische overdrijving schetst Michel Gondry de sores van een creatieve, maar ook behoorlijk vermoeiende filmmaker. Achter alle visuele grappen en grollen – uitgewerkt met ouderwetse technieken zoals met de hand getekende animatie – schuilt een pijnlijk semi-autobiografisch verhaal over een manisch depressieve man die vecht met de demonen in zijn hoofd. (mv)

Michel Gondry, Frankrijk, 2023, 103 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Pierre Niney, Blanche Gardin, Françoise Lebrun, Frankie Wallach, Camille Rutherford..