Play

Le Jeune Ahmed + nagesprek

In deze film van de gebroeders Dardenne (Le Gamin Au Vélo) worstelt de dertienjarige Ahmed met de idealen van zijn geloof en de verleidingen van het leven. Winnaar van de prijs voor beste regie tijdens het filmfestival in Cannes. Na de film volgt een nagesprek met Claire van Dyck en Johan van de Beek.

Tijden & Tickets

Le Jeune Ahmed
Wanneer Ahmed zich volledig op zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zijn moeder en zussen. Terwijl Ahmed steeds meer in zijn religie opgaat, kijkt zijn omgeving met lede ogen toe hoe hij steeds verder van hen verwijderd raakt. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe ver hij wil gaan.

In hun bekende, haarscherp precieze en uitgebeende stijl, verkennen de Luikse gebroeders Dardenne dit keer de wereld van het moslimterrorisme, zonder uit het oog te verliezen dat hun hoofdpersonage nog maar dertien jaar oud is. ‘De ballade van de kleine terrorist’, noemde HUMO de film treffend. (mv)

Nagesprek
Claire van Dyck en Johan van de Beek zullen in het nagesprek ingaan op basis van het thema van burgerbetrokkenheid en hun onderzoek na radicalisering bij jongeren zoals ze in hun boek 'Sultan en de lokroep van de jihad' hebben beschreven.


Jean-Pierre Dardenne, België, 2019, 84 min. Frans & Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met : Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Olivier Bonnaud.