Le Havre

De Finse regisseur Aki Kaurismäki (THE MAN WITHOUT A PAST) laat zich van zijn zonnigste kant zien met LE HAVRE, een humoristisch sprookje over een schoenpoetser die zich in de Franse havenstad Le Havre ontfermt over een Afrikaans jongetje dat uit de handen van de vreemdelingenpolitie probeert te blijven.

Tijden & Tickets

Kaurismäki heeft zich altijd al het lot van de verworpenen der aarde aangetrokken. In die zin past LE HAVRE naadloos in zijn oeuvre. Kenners van Kaurismäki’s werk zullen ook andere stijlkenmerken van zijn films onmiddellijk herkennen: gortdroge humor, retro-decors in pasteltinten en licht absurdistische gags die regelrecht uit de films van Keaton, Chaplin of Tati lijken te komen (verheug u alvast op de grap met de ananas!). Het warme, humane LE HAVRE werd in Cannes onderscheiden met de FIPRESCI-prijs, een prijs voor de beste film in competitie, gekozen door de federatie van internationale filmjournalisten. (mv)

Aki Kaurismäki, Finland, Frankrijk, Duitsland, 2011, 93 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, Blondin Miguel, Elina Salo.