Play

L’Amour Et Les Forêts

Blanche denkt met Greg de liefde van haar leven te hebben gevonden, maar hij ontpopt zich als een bezitterige en manipulatieve gluiperd. Frans drama over een toxische relatie met Virginie Éfira en Melvil Poupaud.

Tijden & Tickets

Rose neemt haar tweelingzus Blanche – allebei gespeeld door Efira – mee naar een feestje. Blanche gaat met tegenzin mee, maar valt eenmaal ter plaatse voor de avances van Grégoire, een aantrekkelijke bankier. Er ontstaat meteen een hartstochtelijke band tussen hen beiden en al na een paar afspraakjes stelt Grégoire haar aan vreemden voor als ‘zijn vrouw’. Een zwangerschap, een huwelijk en een verhuizing – tegen de zin van haar zus en hun moeder – volgen elkaar snel op.

Het eerste teken dat er iets niet klopt, komt kort na hun verhuizing. Blanche ontdekt per toeval dat Grégoire tegen haar heeft gelogen: hij is niet overgeplaatst; hij heeft er zelf om gevraagd. Maar ze negeert deze waarschuwing. Gaandeweg laat Grégoire zich echter steeds meer van een andere kant zien. Hij isoleert zijn vrouw – van vrienden, familie, zelfs van de kinderen. Blanche wordt het slachtoffer van eindeloze pesterijen en wreedheden. Maar dan, in een moment van verzet, maakt ze contact met een vreemdeling op een dating app. De affaire werkt bevrijdend, maar er hangt een hoog prijskaartje aan.

In haar bewerking (in samenwerking met Audrey Diwan) van de gelijknamige bestseller van Éric Reinhardt, raakt de Franse filmmaakster Valérie Donzelli de kern van een probleem dat helaas maar al te vaak voorkomt: de geleidelijke controle die wordt uitgeoefend over een vrouw die alleen maar droomt van de liefde door een manipulatieve echtgenoot die heel geleidelijk een spinnenweb weeft waaruit je moeilijk kunt ontsnappen. Beide hoofdrolspelers werden genomineerd voor een César; de film werd bekroond met de César voor het beste bewerkte scenario. (bw)

Valérie Donzelli, Frankrijk, 2023, 105 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Virginie Efira, Melvil Poupaud, Dominique Reymond, Romane Bohringer, Virginie Ledoyen.