Play

Lamb - Engels ondertiteld

Folklore en klassiek plattelandsdrama vloeien samen in deze IJslandse thriller over een koppel dat een mysterieuze pasgeborene ontdekt op het erf van hun boerderij.

Tijden & Tickets

In dit geval is het beter om niet teveel te vertellen over de film, hoe minder je weet hoe beter. Een korte samenvatting volstaat: Maria en Ingvar, een kinderloos stel, verwerken een groot verdriet met het dagelijks beheer van hun boerderij. Op een dag doen ze een alarmerende ontdekking in hun schapenstal. Hun verhaal zou ieders leven kunnen zijn: donker en pijnlijk op momenten, maar een geluksmoment is nooit ver weg.

Een hoofdrol is zeker ook weggelegd voor het IJslandse landschap. Veel licht zien we niet, wel veel mist en grijze luchten in een overweldigende ruige, prachtige natuur. Het verhaal komt van de hand van de IJslandse dichter en scriptschrijver Johannsson; en samen met de regisseur deden ze er 8 jaar over om dit verhaal in beelden vast te leggen. Naast het landschap schitteren de dieren, de schapen en hun lammeren, en al snel worden we meegezogen in het mysterie van mens-dier relaties. LAMB balanceert tussen een thriller en absurdistische komedie over hoe om te gaan met verlies, rouw en acceptatie. Maar bovenal is het een zeer originele benadering van de natuur-cultuur discussie over ouderschap. (ej)

Valdimar Jóhannsson, IJsland, Polen, Zweden, 2021, 106 min. IJslands gesproken, Engels ondertiteld. Met Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Bjo?rn Hlynur Haraldsson, Ingvar Sigurðsson.