Play

L'Abbé Pierre

Biopic over Henri Grouès – Abbé Pierre – een Franse volksheld bekend van zijn verzet in de Tweede Wereldoorlog en zijn strijd tegen armoede in Frankrijk.

Tijden & Tickets

Abbé Pierre kan worden beschouwd als een hoofdpersoon uit de Franse geschiedenis. Hij had het in zich om gedurende zijn bijna een eeuw durend leven (hij stierf in 2007 op 94-jarige leeftijd) daadwerkelijk iets goeds te doen voor de wereld. In hoeverre hij daarin is geslaagd, moet eenieder zelf maar beslissen na het zien van deze film.

Abbé Pierre ontwikkelde zich na zijn uittreden uit een klooster eind jaren dertig tot verzetsheld die in de oorlog tal van joden redde. Vervolgens werd hij politicus en activist voor armen en daklozen. Voor dat laatste richtte hij in 1949 de Stichting Emmaus op, een nog steeds bestaande internationale beweging met woonwerkgemeenschappen. In zijn strijd kreeg de priester veel steun van Lucie Corraz. Zij bleef hem zijn hele leven trouw als rechterhand.

De platonische relatie tussen Pierre en Lucie krijgt veel aandacht in de film. Deze volgt op bijna documentaire wijze de belangrijkste gebeurtenissen in Pierres leven. Het maakt L’ABBÉ PIERRE tot een klassieke biopic, met een gezien het onderwerp haast onvermijdelijk plechtige en bij vlagen gezwollen toonzetting. De rol van Abbé Pierre wordt op indrukwekkende wijze vertolkt door Benjamin Lavernhe, hetgeen hem een César-nominatie voor beste acteur opleverde. (jc)

Frédéric Tellier, Frankrijk, 2023, 137 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Benjamin Lavernhe, Emmanuelle Bercot, Michel Vuillermoz, Antoine Laurent.