Play

La syndicaliste

Paranoiathriller met Isabelle Huppert als een klokkenluidster die de Franse nucleaire industrie aan het wankelen brengt, maar gaandeweg rijzen er twijfels over haar verhaal.

Tijden & Tickets

Maureen Kearney, de hoofdpersoon in dit waargebeurde verhaal, is een gewone echtgenote en moeder van rond de zestig. Wanneer ze als vakbondsafgevaardigde een staatsgeheim over de Franse kernenergie ontdekt, vormt dat een ernstige bedreiging voor die sector. Helemaal alleen gaat ze de strijd aan met ministers en industriëlen om dit schandaal in de openbaarheid te brengen. Het resulteert in bedreigingen en intimidaties. Als ze op een dag thuis het slachtoffer wordt van een gewelddadige overval, wordt haar leven volledig overhoopgehaald. Tijdens het politieonderzoek ontstaan er twijfels over de exacte gang van zaken en verandert Maureen van slachtoffer in verdachte.

Jean-Paul Salomé wilde met deze film een waarheidsgetrouw drama maken over de werking van de macht en het onverbiddelijke geweld tegen degenen die daaraan proberen te tornen, in het bijzonder als het vrouwen zijn. Ook in deze samenwerking met Salomé speelt Isabelle Huppert een heel realistisch personage waarmee de toeschouwer zich gemakkelijk kan identificeren. (bw)

Jean-Paul Salomé, Frankrijk, 2022, 121 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Isabelle Huppert, Grégory Gadebois, François-Xavier Demaison, Pierre Deladonchamps, Alexandra Maria Lara..