Play

La Ruche

Het speelfilmdebuut van Christophe Hermans is een indringend coming-of-age-verhaal over drie tienerzussen die heel wat te stellen hebben met hun bipolaire moeder.

Tijden & Tickets

Alice en haar dochters wonen in een Waals appartement. Met name de oudste dochter, Marion, lijdt onder haar manipulatieve moeder die vooral aan zichzelf denkt. Ze probeert het gezin bij elkaar te houden en offert zich op om voor iedereen te zorgen. Intussen droomt ze van een leven in Brazilië als danseres. De middelste zus, Claire, is een opstandige puber die wil uitbreken. Het is Marion die haar in het gareel moet houden. Louise, in het echte leven een dochter van de actrice die Alice speelt, lijkt nog het minst last te hebben van de situatie.

LA RUCHE (Frans voor bijenkorf) is een rauwe film waarin de vier vrouwen dicht op de huid worden gefilmd. Dat er haast alleen wordt gedraaid in het appartement, versterkt het gevoel dat zij met elkaar gevangen zitten in een destructieve maar ook wel liefdevolle omgeving. Dat LA RUCHE daarbij geen grote verhaallijn heeft, is bij de overzichtelijke lengte van nog geen anderhalf uur geen enkel bezwaar. Wat vooral beklijft, is dat de regisseur de gevolgen van de psychische stoornis integer en overtuigend in beeld brengt. (jc)

Christophe Hermans, België, Frankrijk, 2021, 81 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ludivine Sagnier, Sophie Breyer, Mara Taquin, Bonnie Duvauchelle, Tom Vermeir.
La Ruche ps 1 jpg sd low 62b309a357a0a