Play

La Pianiste

Verontrustend psychologisch drama van Michael Haneke (Das Weisse Band) over een emotioneel gesloten pianolerares die doceert aan het Weense conservatorium en daarbuiten een eenzaam bestaan leidt.

Tijden & Tickets

In deze verfilming van Elfride Jelineks controversiële roman DIE KLAVIERSPIELERIN vertolkt Isabelle Huppert de veertigjarige pianolerares Erika, een strenge en uiterlijk onbewogen vrouw. Ze heeft een hechte maar ook uiterst moeizame relatie met haar moeder, die teleurgesteld is dat haar dochter geen wereldberoemde pianiste is geworden. Erika’s bestaan lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt zij een dubbelleven. In porno, voyeurisme en zelfverminking zoekt ze een uitweg voor haar opgekropte lustgevoelens. Dan wordt een leerling verliefd op haar.

‘Een actrice die altijd op barsten lijkt te staan’, schreef NRC Handelsblad over Isabelle Huppert. Iets wat zeker van toepassing is voor haar ijzingwekkende vertolking in LA PIANISTE, waarin ze vaak in close-up wordt gefilmd en haar gezicht bijna nooit emotie verraadt, maar Huppert er toch in slaagt iets waanzinnigs in haar spel te laten doorschemeren. (mv)

Michael Haneke, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, 2001, 131 min. Frans & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel, Susanne Lothar, Udo Samel.