Play

La nuit du 12

Stikdonkere politiethriller over het moeizame onderzoek naar de moord op een 21-jarige vrouw. Het enige wat vaststaat: Clara werd vermoord in de nacht van de twaalfde.

Tijden & Tickets

Iedere rechercheur heeft een misdaad die hem niet meer loslaat. Voor Yohan, de kersverse chef moordzaken van de politie in het Zuid-Franse Grenoble, is dat de gruwelijke moord op Clara Royer, een 21-jarige vrouw uit een klein Alpendorp. Veelbelovende aanwijzingen en schijnbare doorbraken lopen keer op keer op niets uit, tot grote frustratie van Yohan en zijn team.

Regisseur en co-scenarist Dominik Moll maakt echter geen gebruik van de spannende scènes waar politiefilms het meestal van moeten hebben, maar verrast met een verstilde, gevoelige aanpak. Tussen de ondervragingen door richt hij zijn camera op de speurders; hun gesprekken gaan over huwelijksproblemen, onbetaalde overuren en blokkerende printers. Die momenten maken de film realistisch, maar ook zacht en poëtisch.

Tegelijkertijd loopt de zoektocht naar de moordenaar over in een groter, onbehaaglijk onderzoek naar mannelijk chauvinisme en geweld in een maatschappij waar vrouwen worden gezien als slachtoffers, maar ook – zoals in Clara’s geval – verantwoordelijk worden gehouden voor hun seksueel promiscue gedrag. (bw)

Dominik Moll, Frankrijk, 2022, 114 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bouli Lanners, Anouk Grinberg, Mouna Soualem, Pauline Serieys.