Play

La Notte (1961)

In het tweede deel van Antonioni's liefdestrilogie wordt een vrouw geconfronteerd met het feit dat haar huwelijk met een gevierd schrijver aan slijtage onderhevig is.

De film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.
Tijden & Tickets

De Italiaanse grootmeester Antonioni was zo’n zestig jaar geleden zijn tijd vooruit met LA NOTTE. Een vrouw realiseert zich na een bezoek aan een op sterven liggende vriend in het ziekenhuis dat haar huwelijk met een gevierd schrijver in het slop is geraakt. De twee dwalen door nachtelijk Milaan en eindigen op een tuinfeest vol artistieke snobs, waar ze flirten met andere gasten. Antonioni toont de gebeurtenissen, of liever het gebrek daaraan, op een afstandelijke, strakke en visueel zeer uitgekiende manier. Zo heeft de film alles in zich waarom Antonioni werd omarmd door filmcritici: zijn vermogen tot het verbeelden van vervreemding, onmacht, gevoelsarmoede en gebrek aan communicatie. Monica Vitti – die in deze film haar kenmerkende blonde haar heeft ingeruild voor een ravenzwart kapsel – speelt de rol van de verleidster die de relatie tussen de schrijver en zijn gefrustreerde echtgenote nog ingewikkelder maakt. (jc)

Michelangelo Antonioni, Frankrijk, Italië, 1961, 122 min. Engels & Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Monica Vitti, Bernard Wicki, Rosy Mazzacurati.