Play

La Maman Et La Putain - Engels ondertiteld

Een zelden vertoonde klassieker die als de laatste grote film van de nouvelle vague wordt gezien, over een narcistische nietsnut die in een driehoeksverhouding verwikkeld raakt.

Tijden & Tickets

De Parijse wijk Quartier Latin, begin jaren zeventig. De intellectuele ijdeltuit Alexandre is straatarm. Zijn minnares Marie, verkoopster in een modewinkel, biedt hem onderdak. Op een dag ontmoet Alexandre de verpleegster Veronika. Een succesvolle versierpoging volgt. Et voilà: ménage à trois. In eerste instantie gaat het goed, maar dan begint het toch te wringen. Ieder van hen vindt dat een-op-een beter werkt. Alexander moet kiezen met wie hij door wil: de ‘moeder’ of de ‘hoer’.

Vijftig jaar nadat Eustache met LA MAMAN ET LA PUTAIN in Cannes de Grote Prijs van de Jury won, werd de film in 2022 gerestaureerd. Eustache biedt in zijn film een fraaie weergave van het woelige leven van jonge Parijzenaars destijds. Innovatief zijn de compromisloze vormgeving, minutenlange monologen en het gebruik van een statische camera. Volgens sommigen een meesterwerk; in elk geval een van de belangrijkste films van na de Tweede Wereldoorlog. (ms)


Artistiek directeur David Deprez leidt de film kort in (10 min).

Jean Eustache, Frankrijk, 1973, 217 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld. Met Bernadette Lafont, Jean-Pierre Léaud, Françoise Lebrun, Isabelle Weingarten, Jacques Renard..