Play

La Grande Bouffe - Engels ondertiteld

Een van de meest beruchte schandaalfilms uit de filmgeschiedenis, waarin Marco Ferreri de mythe van de mens als weldenkend, beschaafd wezen aan flarden schiet.

NB: Deze film is Frans, Italiaans gesproken en Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Vier welgestelde vrienden van middelbare leeftijd verzamelen zich in een villa om zich daar collectief dood te eten. Een misselijkmakend decadente zelfmoordpoging, aangevuld met een drietal hoertjes en een spontaan uitgenodigde schooljuf.

LA GRANDE BOUFFE ging in première tijdens het filmfestival in Cannes in 1973. Juryvoorzitster Ingrid Bergman was dermate gechoqueerd dat ze de zaal voortijdig verliet. De bezoekers die de film wel uitzaten, trakteerden de film na afloop op een hels fluitconcert. In Italië kwam het zelfs tot een verbod, met als gevolg dat vanuit Italië busreizen werden georganiseerd om de film in Frankrijk te bekijken.

Zoals veel schandaalfilms van weleer maakt de film tegenwoordig een wat gedateerde indruk, zij het dat de morbide grappen nog altijd leuk zijn en de kritiek op de Westerse vreetcultuur verrassend actueel. En natuurlijk is er die fantastische cast. Grote sterren als Marcello Mastroianni en Michel Piccoli lieten zich door regisseur Ferreri verleiden om – nota bene onder hun eigen naam – te participeren in deze orgie van seks, braaksel, diarree en aardappelpuree.

Marco Ferreri, Frankrijk, Italië, 1973, 130 min. Frans & Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Philippe Noiret, Ugo Tognazzi, Andréa Ferréol.