Play

La double vie de Véronique

Poëtisch drama over twee meisjes – uit Polen en Frankrijk – die op dezelfde dag geboren worden, aan dezelfde hartkwaal lijden en beiden muzikaal zijn.

Tijden & Tickets

Weronika en Véronique, die onwetend zijn van elkaars bestaan, hebben een mystieke verbondenheid. Weronika's leven staat in dienst van dat van Véronique. Bezeert Weronika zich aan een voorwerp, dan zal Véronique dat vervolgens mijden. Bij het overlijden van Weronika op het toneel voelt Véronique een onverklaarbaar gevoel van rouw en zet ze een punt achter haar muzikale carrière. Een cassettebandje van een mysterieuze onbekende zet Véronique op het spoor van Weronika.

Met LA DOUBLE VIE DE VÉRONIQUE levert Kieślowski een intrigerende en complexe film af over muziek en intimiteit. De score staat op naam van de fictieve Nederlandse componist Van den Budenmayer, pseudoniem van de Poolse filmcomponist Zbigniew Preisner. Een knipoogje van Kieślowski naar de zielsverwantschap van de hoofdpersonages.

De filmmuziek werd met miljoenen verkochte cd’s een ongekend commercieel succes. Het markeert tevens de doorbraak van Kieślowski bij het grote publiek. In Cannes ontving de film maar liefst drie prijzen: voor beste actrice, de Fipresci-prijs en de Oecumenische Juryprijs. (ms)

Krzysztof Kieślowski, Frankrijk, 1991, 98 min. Frans, Pools & Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Irène Jacob, Halina Gryglaszewska, Kalina Jedrusik, Aleksander Bardini, Wladyslaw Kowalski, Jerzy Gudejko..