Play

La Chimera

Wonderlijk, sprookjesachtig drama van Alice Rohrwacher (Lazzaro Felice, Le Meraviglie) over de lotgevallen van een jonge archeoloog die verstrikt raakt in het web van de tombaroli, illegale rovers van Etruskische graven in Italië.

Laatste kans
Tijden & Tickets

Arthur is een Britse ex-archeoloog met een smoezelig uiterlijk die woont in een geïmproviseerde hut op de oude stadsmuren van een Italiaans stadje. Hij is betrokken bij de illegale handel in Etruskische kunstvoorwerpen, die hij samen met zijn kameraden, de tombaroli, opgraaft. Zij beschouwen Arthur als een soort mysticus, die met zijn wichelroede geschikte plekken kan vinden om te graven.

De titel, LA CHIMERA, verwijst naar onbereikbare dromen. Voor deze groep plunderaars is dat het idee om rijk te worden met één grote historische vondst. Maar Arthur is niet gefixeerd op de rijkdom die ze onder de grond kunnen vinden – hij is vooral bezig met zoeken naar de mythologische toegang tot het hiernamaals. Daar zou hij weer in contact kunnen komen met Beniamina, zijn verloren geliefde die rondwaart in zijn dromen. We zien haar alleen terug in een aantal flashbacks die zo sprookjesachtig zijn dat je je afvraagt of de vrouw ooit echt heeft bestaan.

Het sprookje krijgt een politiek tintje als Arthur naar de grote stad gaat om zijn waar te verkopen aan een zakenman met een deftig kantoor, die de vondsten op zijn beurt voor enorme bedragen doorverkoopt aan musea en verzamelaars. Daarmee verwijst de film overduidelijk naar de discussie over ‘roofkunst’.

Alice Rohrwacher voltooit met LA CHIMERA het drieluik over haar geboortestreek in Italië – een land waar de geschiedenis overal zichtbaar en tegelijkertijd toegedekt is. Net zoals de dunne scheidslijn tussen leven en dood, tussen heden en verleden. (bw)

Bekijk hier de Engels ondertitelde voorstellingen van deze film.

Alice Rohrwacher, Italië, Zwitserland, Frankrijk, 2023, 130 min. Italiaans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato.