Play

La Cérémonie

Psychologische thriller van de Franse grootmeester Claude Chabrol. De huishoudster van een rijke kunsthandelaar in Bretagne wil een duister geheim uit het verleden verborgen houden.

Tijden & Tickets

‘Een marxistische film over de klassenstrijd’ noemde Chabrol zijn bewerking van het misdaadverhaal A JUDGEMENT IN STONE van de Britse schrijfster Ruth Rendell. De film is gesitueerd in een kleine burgerlijke gemeenschap op het platteland. Sophie, het nieuwe dienstmeisje van de welgestelde familie Lelièvre, sluit vriendschap met de opstandige postbeambte Jeanne (Isabelle Huppert). Zij stookt Sophie op om in opstand te komen tegen haar werkgevers. De spanningen lopen vervolgens hoog op.

Chabrol geeft zijn film een gevoel van dreiging en naderend onheil mee en bouwt langzaam maar gestaag toe naar een dramatische finale. Sandrine Bonnaire en Isabelle Huppert (in de rol van postbeambte Jeanne) ontvingen voor hun acteerwerk een gedeelde Zilveren Leeuw op het filmfestival in Venetië. (mv)

Claude Chabrol, Frankrijk, Duitsland, 1995, 112 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire, Jean-Pierre Cassel, Jacqueline Bisset, Virginie Ledoyen.
La C R Monie Ps 1 Jpg Sd Low 6489 1560940279