Play

L' Atelier

Woorden als wapens; in deze nieuwe film van Laurent Cantet (Entre Les Murs) schrijft een groep jongeren in een zomerworkshop samen met een Parijse schrijfster een roman. Een micro-multiculturele samenleving met al haar spanningen.

Tijden & Tickets

De Franse regisseur Laurent Cantet won in 2009 de Gouden Palm in Cannes met ENTRE LES MURS, een levendig portret van een veelkleurige Franse schoolklas. In L’ ATELIER onderzoekt hij opnieuw hoe jongeren in het leven staan, dit keer in La Ciotat, een vervallen havenstad in de buurt van Marseille. Een groep jongeren wordt geselecteerd voor een zomerworkshop. Zij gaan samen met de succesvolle schrijfster Olivia een roman schrijven met hun leven, woonplaats en geschiedenis als inspiratiebron. Vanaf het begin valt de eenzaat Antoine buiten de groep. Hij vertoont extreemrechtse sympathieën en een fascinatie voor geweld. Als hij een gewelddadige moordscène beschrijft, leidt dat tot felle discussies. Tegelijkertijd blijkt hij een goede schrijver te zijn en wekt hij de speciale interesse van Olivia. Kan zij tot hem doordringen en de ware redenen van zijn provocerende gedrag achterhalen?

L’ ATELIER heeft kenmerken van een thriller, maar is tevens een coming of age-drama en een schets van de wankele verhoudingen in de Franse multiculturele samenleving. Een film waarin de spanning niet ontstaat door actie en geweld, maar door debat en woorden die als wapens worden ingezet in het onderlinge conflict. (jc)

Laurent Cantet, Frankrijk, 2017, 114 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean, Mamadou Doumbia, Mélissa Guilbert.