Play

Kursk

Thomas Vinterberg (Jagten, Festen) baseerde zijn nieuwe film op de ramp met de Koersk, de onzinkbaar gewaande Russische onderzeeër die op 12 augustus 2000 naar de bodem van de Barentszzee zonk.

Tijden & Tickets

Aan boord weten 23 bemanningsleden zich in veiligheid te brengen in een onbeschadigd compartiment en zet commandant Mikhail Kalekov alles op alles om hen te redden. Zonder de mogelijkheid tot communicatie met de buitenwereld moeten ze op de zeebodem wachten en hopen dat de Russische marine hen komt redden. Ondertussen raakt de zuurstof langzaam op.

Op het vasteland probeert Kalekovs zwangere echtgenote wanhopig om de autoriteiten zo ver te krijgen om buitenlandse hulp te accepteren, maar ze stuit daarbij op een muur van Russische nationale trots.
De Deense filmmaker Thomas Vinterberg – bekend van Dogma 95-klassieker FESTEN – kiest dit keer voor een mainstreamkoers, met een rampenfilm waarin hij drie verhaallijnen combineert: behalve de opgesloten mariniers richt hij ook zijn aandacht op de emoties op het vasteland en op de inspanningen van een Britse admiraal die zijn hulp aanbiedt, maar daarbij op geopolitieke barrières stuit. (mv)

Thomas Vinterberg, België, Luxemburg, 2018, 118 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Léa Seydoux, Matthias Schoenaerts, Michael Nyqvist, Colin Firth, Max von Sydow.