Play

Kuessipan

Authentiek portret van twee hartsvriendinnen die leven in een Innu reservaat in Québec. Als ze opgroeien, worden hun onderlinge verschillen steeds zichtbaarder.

Tijden & Tickets
Al van jongs af aan zijn Mikuan en Shaniss onafscheidelijk. Terwijl Mikuan opgroeit in een liefdevol gezin, moet Shaniss vaak verkassen vanwege problemen thuis met alcoholisme. Ze beloven elkaar eeuwig te blijven steunen. Rond hun zeventiende blijkt dat ze de trots op hun tribale afkomst totaal verschillend interpreteren. Mikuan wil haar vleugels uitslaan om te gaan studeren, schrijver te worden en daarmee de Innu-cultuur te eren, Shaniss wil juist in het reservaat blijven om hun tradities in stand te houden. De vrijheid om regels te negeren versus behouden van wat er is, wordt inzet van verhitte discussies. Het tragische is dat ze allebei gelijk hebben, maar hun meningsverschillen bemoeilijken de weg naar hun vroegere verbondenheid.

Deze prachtige film met acteurs uit de Innu-gemeenschap won diverse prijzen. Het is een respectvol eerbetoon aan een cultuur die eindelijk aan de beurt is om gezien te worden. (av)

Myriam Verreault, Canada, 2019, 117 min. Innu, Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sharon Fontaine-Ishpatao, Yamie Grégoire, Etienne Galloy, Cédrick Ambroise, Caroline Vachon.