Play

Klondike

Aangrijpend Oekraïens drama over een zwangere vrouw in oorlogsgebied die, zelfs nadat een brokstuk van de MH17 op haar land is terechtgekomen, weigert haar boerderij te verlaten.

Tijden & Tickets

De absurditeit en de impact van oorlog op gewone burgers staan centraal in dit meervoudig bekroond drama van de Oekraïense filmmaakster Maryna Er Gorbach. Het verhaal van KLONDIKE begint op 17 juli 2014, een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Op die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam onderweg was naar Kuala Lumpur, boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Een brokstuk van het vliegtuig komt op het land bij de boerderij van Irka en Tolik terecht. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten zo lang het nog kan, zou je denken. De hoogzwangere Irka wil echter van geen wijken weten. Ondertussen wordt Tolik onder druk gezet om zich aan te sluiten bij de separatisten, tot woede van Irka’s broer, die de separatisten als landverraders beschouwt.

KLONDIKE ging in wereldpremière in januari 2022, zo’n twee maanden voor de Russische invasie in Oekraïne, maar de met toefjes zwarte humor gekruide film heeft niets aan relevantie verloren. Tijdens het Sundance Film Festival won de film de prijs voor beste regie in de wereldcinema competitie. (mv)

Maryna Er Gorbach, Oekraïne, Turkije, 2022, 100 min. Oekraïens, Russisch & Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina, Oleg Shevchuk, Artur Aramyan.