Play

Kleinkinderen van de Oost

Prangende documentaire over twee vrienden die in Indonesië in de voetsporen treden van hun grootvaders, beide dienend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.

Documentaire
Tijden & Tickets

‘Hoe kan ik schuld dragen voor iets dat ik niet gedaan heb?’, vraagt regisseur Daan van Citters zich af. Zijn grootvader deed mee aan de politionele acties in Indonesië, waarbij op grote schaal misdaden werden gepleegd door de Nederlandse staat.  

Op de set van de speelfilm DE OOST leerde van Citters de acteur Joenoes Polnaija kennen. Diens grootvader vocht ook ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’, maar op een heel andere manier. Hij behoorde namelijk tot de Molukse soldaten die door Nederland gerekruteerd werden, om vervolgens na afloop van de oorlog erbarmelijk behandeld te worden. Samen reizen Van Citters en Polnaija naar Indonesië, op zoek naar informatie over de levens van hun grootvaders. Deze dappere expeditie leidt tot pijnlijke vragen over goed en fout, over slachtoffers en daders en over de blijvende impact van het koloniale verleden. Van Citters en Polnaija ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst?

Daan van Citters, Nederland, 2023, 74 min. Nederlands, Engels & Indonesisch gesproken, Nederlands ondertiteld.