KIVA – The Call of the Wisdom Keepers

Documentaire over de KIVA-ceremonie, waarin inheemse wijsheidsbewaarders zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, oude rituelen, liederen en dans.

Tijden & Tickets

In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez een visioen. Hij zag inheemse wijsheidsbewaarders van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil – met een vuur in het hart – een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een oude ceremonie die drieduizend jaar geleden al door de Anasazi (een prehistorische inheems Amerikaanse cultuur) werd gebruikt.

Perez maakte werk van zijn visioen en nodigde honderden wijsheidsbewaarders uit voor een ceremonie. Deze KIVA-ceremonies vinden sindsdien over de hele wereld plaats. Deze documentaire biedt ons een unieke kijk op deze ceremonies en nodigt de kijker uit om na te denken over de vraag hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen. De wijsheidsbewaarders wijzen de weg: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en hun oude wijsheden kunnen ons naar een meer verbonden en duurzame manier van leven leiden.

Marijke Kodden & Jaap Verhoeven, India, Mexico, Duitsland, Nederland, 2023, 56 min. Engels, Spaans, Portugees & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.