Play

Killers of the Flower Moon

Meeslepend historisch misdaadepos van Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas) over een reeks moorden op de inheems-Amerikanen van de olierijke Osage Nation in de jaren twintig. Met Robert de Niro en Leonardo DiCaprio. Genomineerd voor 9 Oscars, onder meer voor Beste Film.

Deze film duurt ruim 3,5 uur en heeft een pauze.
Tijden & Tickets

De bloedige burgeroorlog is afgelopen, maar de gevolgen ervan zijn nog sterk voelbaar in het gebied van de Osage, de oorspronkelijke bewoners van het huidige Oklahoma. Na de oorlog krijgen ze de eigendomsrechten op een waardeloos geacht stuk prairie. Als het land onverwacht vol met olie blijkt te zitten, zijn de Osage-leden opeens steenrijk. Die rijkdom blijft niet onopgemerkt en al snel duiken er allerhande witte mannen op die op slinkse wijze proberen mee te profiteren, bijvoorbeeld door op te treden als ‘financiële voogd’.

Dit is zo’n beetje de context waarin de door Leonardo DiCaprio vertolkte Ernest Burkhart in Oklahoma arriveert. Hij gaat werken op het land van zijn bemiddelde oom William Hale, een rol van Robert De Niro. Ernest is een jonge, ambitieuze, ietwat dommige oorlogsveteraan, net terug van de Europese oorlogsvelden. Hij heeft geld nodig en is klaar om een nieuw leven te beginnen. Zijn huwelijk met Mollie – een mooie jonge Native American van de Osage stam – lijkt dan ook een perfecte start. Perfect, maar voor wie?

In KILLERS OF THE FLOWER MOON vormen Scorsese en De Niro alweer voor de tiende keer een team. Het levert opnieuw een meesterwerk op; een intense film over een gewelddadig hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis waarin haarfijn de machtsstructuren die Amerika ‘groot hebben gemaakt’ worden blootgelegd. Het waren de Osage-moorden in de jaren twintig die David Grann inspireerden tot zijn non-fictie bestseller DE MAAND VAN DE BLOEMENDODER (2017). Voor Scorsese vormde dit boek de basis voor een macaber epos over een heimelijke genocide. (ej)

Martin Scorsese, VS, 2023, 206 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser..