Play

Joyland

Pakistaans drama over een getrouwde man die verliefd wordt op een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Winnaar van de Queer Palm tijdens het filmfestival in Cannes.

Tijden & Tickets

Joyland is het oudste pretpark van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. Zij leeft dagelijks met de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en ook Haider loopt rond met een groot geheim. Hij werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij Biba, een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar, barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op zijn kop zet.

Voor de Pakistaanse filmindustrie markeert JOYLAND een historisch moment: het is de eerste Pakistaanse film die ooit in de officiële selectie van het filmfestival in Cannes werd opgenomen. De film won twee prijzen in Cannes en won daarna ook nog prijzen tijdens filmfestivals in onder meer Athene, Bangkok, Caïro, Londen en São Paulo.

Saim Sadiq, Pakistan, 2022, 126 min. Punjabi & Urdu gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ali Junejo, Rasti Farooq, Alina Khan, Sarwat Gilani, Salmaan Peerzada..