Play

Josep

Het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Josep Bartolí in prachtige animatie verteld

Tijden & Tickets

Via prachtige beelden en een unieke stijl vertelt Aurel ons het waargebeurde verhaal van Josep Bartolí, Spaanse verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk.

Februari 1939. Een immense groep Spaanse burgers probeert het regime van Franco te ontvluchten in Frankrijk. Maar de Franse overheid is compleet onvoorbereid en ziet geen andere uitweg dan de duizenden vluchtelingen onder te brengen in concentratiekampen. Maar daar gaat het er slecht aan toe. Door gebrek aan voedsel en onderdak worden de vluchtelingen gedwongen om zelf schamele barakken te bouwen en zich te voeden met hun eigen paarden. Tientallen sterven door het ontbreken aan hygiëne en proper water. Gescheiden door prikkeldraad ontstaat in één van deze kampen een vriendschap tussen twee mannen. De ene is een bewaker, de ander Josep Bartolí (Barcelona 1910 – New York 1995), verzetsstrijder en tekenaar.

Bartolí vocht in de Spaanse burgeroorlog en was een van de duizenden Spanjaarden die later in een Frans interneringskamp terechtkwam. Hij wist te ontsnappen en belandde uiteindelijk in Mexico, waar hij de minnaar werd van Frida Kahlo. Zijn verhaal eindigt in New York waar hij bevriend raakte met schilders als Rothko en De Kooning. Josep vertelt het verhaal dat daaraan vooraf ging. Deze prachtige animatiefilm van Aurel was onderdeel van de officiële selectie van Cannes 2020. Met stemmen van Sergi López en Sílvia Pérez Cruz en originele muziek van Sílvia Pérez Cruz.

Aurel, België, Frankrijk, Spanje, 2021, 74 min. Catalaans, Frans & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Mini affiche Josep 700x10005 m HR 212x300 608fa16ebea7e