Play

Jinpa

In deze Tibetaanse roadmovie met mystieke inslag pikt een truckchauffeur, net nadat hij een schaap heeft overreden, een mysterieuze lifter op die zijn vaders dood wil wreken.

Tijden & Tickets

De als hippe rocker geklede chauffeur, Jinpa geheten, rijdt met zijn truck over de Tibetaanse hoogvlakte Kekexilli, een zeer dunbevolkte streek op 5.000 meter hoogte. Hij verdrijft de verveling onder meer door mee te zingen met een Tibetaanse versie van de Italiaanse klassieker O Sole Mio. Zijn zwijgzame, traditioneel geklede en met een zilveren dolk uitgeruste lifter vertelt pas na enige tijd het doel van zijn reis. Hij heeft na tien jaar de moordenaar van zijn vader gevonden. Nadat hij hem heeft afgezet, besluit Jinpa, bang te worden getroffen door een slecht karma, naar de lifter op zoek te gaan. In een theehuis vertelt de gastvrouw hem een verhaal dat vragen oproept over de werkelijke aard van de toevallige ontmoeting van en relatie tussen de twee mannen.
JINPA brengt de filmkijker op plekken waar hij zelden zal komen. De fotografie is prachtig, waarbij de cameraman speelt met de contrasten tussen de ingetogen, bijna dromerige beelden van de hoogvlakte en de felle kleuren van de interieurs. (jc)

De voorstelling van zondag 29 september om 12:10 uur is te boeken als filmontbijt.

Pema Tseden, China, 2018, 86 min. Tibetaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo.