Play

Jeanne du Barry

Kostuumdrama met Johnny Depp over een jonge vrouw uit de arbeidersklasse die dankzij haar schoonheid en charme een belangrijke plek aan het hof van Lodewijk XV verwerft.

Tijden & Tickets

Een belangrijke plek aan het hof van Lodewijk de 15e, dat kun je wel stellen. Dolverliefd waren ze, de al wat oudere Koning Lodewijk XV en de bloedmooie jonge Madame Jeanne du Barry. Niet snel na hun kennismaking krijgt Jeanne de status van officiële minnares – de opvolgster van de meer bekende Madame de Pompadour.

Natuurlijk is het vaker gedaan: het verbeelden van de escapades aan het Franse hof. Geïnspireerd door Sofia Coppola’s MARIE ANTOINETTE (2006) verdiepte de regisseur en actrice Maïwenn zich in het leven van Jeanne du Barry. Die, dankzij haar uitzonderlijke talenten en haar betoverende schoonheid wist op te klimmen tot de Parijse high society. Weinig komen we te weten over de wereld buiten de paleismuren, zo wordt het ook niet duidelijk of Jeanne een rol speelde in de hervormingsgolf die Lodewijk de 15e inzette. Maar dat geeft niet, er is voldoende te genieten. Het leven aan het hof, de prachtige kostuums, maar vooral het fijne acteerwerk van een goede cast, en natuurlijk Johnny Depp. Zijn eerste film na zijn spraakmakende rechtszaak. Depp is natuurlijk een fantastische koning, met altijd een licht ironische trek om zijn mond. (ej)

Maïwenn, Frankrijk, VK, België, 2023, 117 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Robin Renucci..