Play

Jagten

Psychologisch drama van Thomas Vinterberg (Festen) over de heksenjacht op een kleuterschoolleider die door een vijfjarig meisje ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik.

Tijden & Tickets

De pas gescheiden Lucas is een rustige, maar gewaardeerde inwoner van een kleine Deense dorpsgemeenschap. Tijdens zijn werk als kleuterleider wordt hij volkomen verrast door een uit de lucht gegrepen beschuldiging van een vijfjarig meisje. Zonder dat de beweringen van het kind worden gecontroleerd, slaat de stemming in het dorp in een mum van tijd om. Onderzoek of relativering is niet aan de orde; niets lijkt de groepshysterie te kunnen stoppen. Volkomen overtuigend komt hier de lelijkheid van de menselijke natuur bovendrijven. De warme hartelijkheid van de dorpsgemeenschap is maar een dun laagje vernis. De jagers hebben een prooi gevonden. Een film die zijn klauwen in je nek slaat, je laat lachen, huilen en daarna trillen van verontwaardiging.

Thomas Vinterberg, Denemarken, Zweden, 2012, 115 min. Deens gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Susse Wold, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm.