Play

J'Accuse

In zijn meest recente film werpt controversiële regisseur Roman Polanski licht op de beruchte Dreyfusaffaire. Bekroond met de juryprijs op het filmfestival van Venetië.

Tijden & Tickets
De Franse kapitein Alfred Dreyfus wordt eind 19e eeuw ten onrechte gearresteerd voor verdenking van spionage voor de Duitsers. Als de nieuw aangestelde kolonel Picquart ontdekt dat de bewijzen vervalst zijn, zet hij alles op het spel om de ware schuldigen te ontmaskeren en de naam van Alfred Dreyfus in eer te herstellen.


De Dreyfusaffaire - een aaneenschakeling van juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en antisemitisme - heeft Frankrijk gedurende twaalf jaar verscheurd en is waarschijnlijk het grootste politieke schandaal van het einde van de 19e eeuw. Ironisch genoeg is de Pools-Franse regisseur van J’ACCUSE zelf de afgelopen decennia ook
uitgegroeid tot een hoogst controversieel onderwerp. Al in 1977 werd hij in de Verenigde Staten veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarig meisje en sindsdien zijn er meer vrouwen naar voren getreden die beweren als tiener te zijn misbruikt door Polanski. Dient de thematiek van J’ACCUSE tot een poging zichzelf als onschuldig slachtoffer neer te zetten en zijn eigen naam te zuiveren?

Roman Polanski, Frankrijk, Italië, 2019, 132 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner.