Play

It Must Be Heaven - Engels ondertiteld

Droogkomische film van Elia Suleiman – de Palestijnse Buster Keaton – over een man die Palestina ontvlucht, maar de schaduw van zijn geboorteland niet van zich af kan schudden.

Tijden & Tickets

Veel films maakt hij niet (de laatste twee dateren uit 2002 en 2009), maar Elia Suleiman wordt algemeen gezien als de belangrijkste Palestijnse filmmaker. Met IT MUST BE HEAVEN maakt hij zijn meest toegankelijke en grappigste film tot nu toe. Hierin onderzoekt hij niet langer het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar hoe het is om in de wereld als Palestijn te leven. Suleiman vertolkt zelf de hoofdrol van een Palestijnse regisseur, die zonder ook maar iets te zeggen de wereld en gebeurtenissen om hem heen observeert. De eerste scène, waarbij een priester met een stoet gelovigen op een gesloten kerkdeur stuit, zet meteen de luchtige toon. Daarna volgen scènes in Nazareth, Parijs en New York. De regisseur verwondert zich over wat hij allemaal ziet, van een militaire parade in Parijs tot de achteloosheid waarmee Amerikanen in New York wapens inkopen. Zo ontstaat een beeld van de verschillen, maar ook overeenkomsten tussen het leven in Palestina en elders in de wereld. Gevoegd bij de zorgvuldig gekadreerde beelden toont Suleiman zich zo ook hier weer een eigenzinnige regisseur met een volstrekt eigen stijl. (jc)

Elia Suleiman, Frankrijk, Qatar, Duitsland, Canada, Turkije, Palestina, 2019, 102 min. Engels, Frans, Arabisch, Spaans & Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld. Met Ali Suliman, Gael García Bernal, Elia Suleiman, Kwasi Songui, Grégoire Colin.