Island Of The Hungry Ghosts

De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie.

Tijden & Tickets

De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek. Natuurbeschermers schieten de krabben te hulp en de plaatselijke Chinese gemeenschap bekommert zich om de nog rondzwervende geesten van arbeiders die er zo’n honderd jaar geleden omkwamen.

Met intieme momenten van Poh Lin en haar gezin en de soms hypnotiserende eilandbeelden ontstaat een breed te interpreteren bespiegeling. Intussen getuigen gedetineerden tijdens de therapiesessies steeds indringender van hun uitzichtloze situatie en hardvochtige behandeling. ‘Een soort hel’, noemt een van hen het. Poh Lin vraagt zich af wat haar rol hier is. Winnaar van de prijs voor beste documentaire tijdens het Tribeca Film Festival en tijdens IDFA onderscheiden met de Amsterdam Human Rights Award.

Gabrielle Brady, Duitsland, VK, Australië, 2018, 98 min. Engels, Frans, Farsi, Mandarijn, Kantonees & Hokkien gesproken, Nederlands ondertiteld.